Rijksdienst voor archeologie, cultuurlandschap en monumenten
XML RSS 1.0 Feed

MAISON DES MAÎTRES is een partnerschap van 6 architecten en 6 bouwkundigen gespecialiseerd in de bouwkundige begeleiding van hen die op het punt staan een huis te kopen in Frankrijk, alsmede van hen die er al een huis hebben maar nu willen gaan verbouwen of renoveren, en hierbij behoefte hebben aan onafhankelijke, professionele voorlichting en ondersteuning.


 

Kennisbank 
Boktor (Hylotrupes bajulus, Coléoptère Cerambycidae)


Samen met de termiet is de europese boktor ongetwijfeld het meest schadelijke insect in onze huizen.
Goed om er meer over te weten, het beestje en sporen te (her)kennen .... voor het geval dat!
De boktor is een Coléoptere Cerambycidae, dat wil zeggen een kever, naast de 250 andere Cerambydaen die de Franse fauna omvat. 4 soorten ontwikkelen zich ten koste van bewerkt hout (in onze huizen, gebouwen, musea ...). Hylotrupes bajulus is de enige soort die naaldhout bossen aantast, andere soorten, die behoren tot de Trichoferus, voeden zich met loofhout.
In tegenstelling tot wat de Engelse naam (old houses borer) doet vermoeden, zijn ze meestal te vinden in nieuwere constructies, vaak is het hout al aangetast in de opslag voorafgaand aan de bouw. Echter, bokotrren kunnen elk houten voorwerp aantasten.

Dit houtborende insect voedt zich met hout is in de natuur voornamelijk afhankelijk van naaldhoutbomen. Zij ontwikkelen zich van nature in stervende naaldhoutbossen, maar ze zijn ook vooral dol bewerkt hout (dak dakconstructie, vloeren ...).
In de 19e eeuw kwamen ze nog niet veel voor, maar door nieuwe bouwtechnieken verspreiden ze zich makkelijk. Samen met termieten, ze zijn momenteel publieke vijand nr. 1 van naaldhout in Europa. Boktorren kunnen slechte vliegen, ze kruipen voornamelijk.

De volwassen boktorren hebben een erg kort leven (mannetje gemiddeld een paar weken, vrouwtjes slechts een week); het is dan ook niet het volwassen exemplaar maar de larve die door de jaren heen en tijdens zijn ontwikkeling spanten, gordingen en ander houtwerk aantast.
De volwassenen voeden zich niet tijdens hun korte leven en dragen alleen zorg voor de voortplanting.

Merk op dat er verschillen zijn tuissen "traditioneel" en "industriëel" (en dus geprefabriceerd) houtwerk. Bijvoorbeeld dat het grootste deel van hout gebruikt in traditioneel werk meer bestand is tegen insectenplagen, maar ook moeilijker te behandelen is. Omgekeerd zijn industriele spanten a priori kwetsbaarder door de lichtere dimensionering van het hout, maar ze zijn daarentegen ook gemakkelijker te behandelen, en verder zijn aanvallen minder geconcentreerd gezien het grote aantal spanten dat er beschikbaar is.

Het leven van de boktor

boven + midden: larve
onderste foto:links mannetje rechts vrouwtje

De ontwikkeling van de boktor is klassiek: uit een eitje komt een larve, die vervolgens wordt tot nimf, en daaruit ontwikkelt zich het insect dat klaar is om zich te reproduceren.
Het aantal eieren dat een vrouwtje legt is relatief bescheiden, een dertigtal is normaal, de vijftig zal zeker niet worden overschreden. Eieren zijn langwerpig, en puilen in het midden iets uit. Ze worden gelegd in partijen van 4-7 stuks, in hout spleten, soms in oude boorgangen. Ze zijn witachtig en 0,2 mm lang. Incubatie duurt tussen de 7 en 20 dagen.
Zodra de larven uitkomen, beginnen ze het hout aan te tasten en gangen te boren, altijd in de langrichting van de houtvezel. De boorgang neemt in lengte toe met 1 cm per dag.

De ontwikkeling van de larve duurt gemiddeld 3 tot 5 jaar, maar kan in ongunstige omstandigheden oplopen tot 10 jaar. Het hangt af van verschillende factoren, waaronder de temperatuur en luchtvochtigheid, en de kwaliteit van voedingsstoffen van de aangetaste bossen. Wanneer de temperatuur te laag wordt (lager dan 15 ° C), kunnen ze zichzelf in een "pauze" zetten"" en wachten op betere voorwaarden om daarna hun ontwikkeling te hervatten.
Optimale omstandigheden zijn ongeveer 20-32C, 80-90 procent relatieve vochtigheid, en 28 procent vochtgehalte.

Als de larve volgroeid is graaft het zich een weg naar de oppervlakte, maakt een exit gat, trekt zich terug en maakt een holte om zich te verpoppen. Het verpoppen duurt ongeveer 15-20 dagen. De volwassen boktor blijft daar nog enkele dagenen komt da eindelijk tevoorschijn uit het hout, meestal in het voorjaar of de vroege zomer. Volwassenen bereiken de buitenwereld door boring van gaten, tot 8 mm diameter, ovaalvormig.

Volwassen insecten worden voornamelijk waargenomen van juni tot augustus, en zoals gezegd leven ze slechts enkele weken. In deze korte tijd eten ze niet, ze wijden zich uitsluitend aan de voortplanting.
De paring is zeer kort (3 minuten) en kan zodra ze volwassenen zijn. In ons klimaat (Frankrijk), wordt gepaard tussen juni en september, en de eieren worden 3 dagen later gelegd.

de boktor bereikt de vrije lucht door gaten te boren met een elliptische uitgang, 6-8 mm in de lengterichting van de houtvezel.
Hij kan slecht vliegen, en vaak beperkt het insect zich tot korte reizen, kruipend. Een gevolg is dat opeenvolgende generaties vaak op/in hetzelfde hout leven, en dat de Hylotrupes zich kan reproduceren zonder zich echt te verplaatsen, wat uiteraard bijdraagt ​​aan de schadelijkheid.

Herken de boktor en de larve


Het beestje meet 10-20 mm, soms 25 mm, vrouwtjes zijn iets groter dan mannetjes. Het is in principe zwart, soms bruin of grijsachtig, en bij de pas uitgekomen insecten zijn de kop en borst ietsje grijs en pluizig als gevolg van relatief overvloedig haar. Criteria bij het identificeren zijn: 2 uitstulpingen bij de thorax, altijd zwart en glanzend. Het heeft draadvormige antennes (langer bij mannen dan bij vrouwen), langer dan de prothorax maar, in tegenstelling tot veel andere long-horn kevers, veel korter dan de rest van het lichaam.

Het vrouwtje, heeft een legboor, een eierleggende orgaan dat zogenaamd de buik verlengt.

HERKEN DE LARVE

De larve meet bij het uitkomen ca 3 mm. Het heeft een zacht, cilindrisch lichaam. De kop zit diep in de prothorax, iets breder dan de buik. Segmentatie is heel zichtbaar. De poten zijn vrij kort, maar ook duidelijk zichtbaar.
De kleur is glanzend romig tot ivoorwit; de kakel zijn bruinachtig, de thorax is bruin in zijn voorste deel en romig wit in haar achterste deel.

Ontdekking / voorkoming

 

De gaten van de uitgangen zijn natuurlijk een uitstekende indicatie, maar ze zijn niet altijd talrijk en goed zichtbaar (verborgen door de isolatie, bijvoorbeeld). De ontdekking van het insect zelf, dood of levend, is ook mogelijk, maar het komt niet vaak voor, vooral omdat het schepsel is niet erg groot.
Ook de ontdekking van "zaagsel" vraagt om nader onderzoek​​. Een opmerking in het voorbijgaan is dat zwelling van het hout, zelfs zeer lokaal, enigszins verdacht is, en nader onderzoek vereist (mespunt, of kleine schroevendraaier).

De gaten van de uitgangen, ovaal of rond met een diamerter van 4 tot 10 mm, zijn natuurlijk een uitstekende indicatie, maar ze zijn niet altijd talrijk en goed zichtbaar (verborgen door de isolatie, bijvoorbeeld).
De ontdekking van het insect zelf, dood of levend, is ook mogelijk, maar het komt niet vaak voor, vooral omdat het schepsel is niet erg groot.

 

 

Middelgrote tot grote larven maken een knagend geluid dat tot op een afstand van enkele meters kan worden gehoord tijdens actieve maanden.

Ook de ontdekking van "zaagsel" vraagt om nader onderzoek​​. Maar ook zwelling van het hout, zelfs zeer lokaal, is verdacht is, en nader onderzoek is aan te bevelen (mespunt, of kleine schroevendraaier).

Maar al te vaak ontdekt men het kwaad pas wanneer de schade al aanzienlijk is, en is een interventie nodig is. Behalve voor zeer lokale aantastingen is de behandleing niet echt iets voor de klusjesman, vooral omdat de toxiciteit van de producten voor de hand liggende voorzorgsmaatregelen vereist.
Beter is om specialisten van de "echte", dat wil zeggen gecertificeerde bedrijven in te schakelen. In dit opzicht kan de Services Techniques des Municipalités u alle informatie die u nodig heeft verschaffen.
U kunt ook terecht bij het het Institut technologique du Forêt Cellulose-Bois Ameublement (FCBA), 10 avenue de St. Mande, 75012 Parijs.Laatste wijzigingen op onze website

  • algehele restyling [01-04-2009]

  • proefversie [28-12-2007] / aanvulling [11-02-2014]